Mielőtt kempingezni indulsz

április 22, 2022

A legjobb ajánlatokat
weboldalunkon találod
foglalj most!

Mielőtt kempingezni indulsz

2022.04.22.

kemping érvényes úti okmány

Bejelentkezés a kempingbe

Tudnivalók a személyes okmányokkal kapcsolatban: szigorú adatrögzítési kötelezettség van érvényben!

Az érvényben lévő jogszabályok értelmében 2021 szeptembere óta a szállásadókra adatrögzítési kötelezettség vonatkozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mikor megérkeztek a kempingbe be kell mutatnotok a személyes okmányaitokat. Legyen nálatok a személyi igazolvány és lakcímkártya, de utazási okmánynak minősülhet a jogosítvány vagy az útlevél is.

Ne feledkezzetek meg róla, hogy a szabály minden vendégre vonatkozik és nem csak a kempingben, minden szálláshelyen érvényes! Az okmányok bemutatására akkor is szükség lesz, ha előzetesen az online foglalás során már megadtad a szükséges személyes adatokat.

A jogszabály értelmében a semmilyen szálláshely, így a mi kempingünk sem fogadhatja azt a vendéget, aki nem tudja bemutatni a személyes fényképes igazolványát bemutatni.

 

A 18 év alatti gyerekeknek is rendelkezniük kell érvényes személyi igazolvánnyal

Az érvényben lévő belföldi utazással és a szálláshelyekkel kapcsolatos jogszabályok értelmében a 18 éven aluli gyermekeknek is rendelkezniük kell érvényes személyi igazolvánnyal. Fontos, hogy a diák igazolvány nem elegendő. Ha nincs érvényes személyi okmánya, a szállásadó nem fogadhatja a szülőkkel együtt utazó gyermeket, ezért fontos már a nyaralás tervezésénél gondoskodni a papírokról, és ha esetleg még nincs, időben igazolványt csináltatni a gyermekek számára. A szabály a gyermek születésétől érvényes, tehát egész pici babák esetében is szükség van a megfelelő iratokra. Mielőtt elindultok kempingezni mindenképp ellenőrizzétek az utazási okmányokat érvényességét, nehogy emiatt hiúsuljon meg a nyaralás!

 

14 év alatti gyermekek esetén

14 év alatti gyermekek esetében nem szükséges az okmányt bemutatni, a gyermek képviselőjének nyilatkozata alapján is rögzíthetjük az adatokat.

A szálláshely-szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos átmeneti szabályok

28. § A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény 9/H. § (1) bekezdés a) pontja szerinti adatokat a szálláshely-szolgáltató a 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő vonatkozásában a képviselőjének nyilatkozata alapján is rögzítheti. A 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő esetében a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény 9/H. § (2) bekezdésétől eltérően 2022. december 31. napjáig az okmányát nem kell bemutatni, és a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény 9/H. § (1) bekezdés b) pontjától eltérően nem kell rögzíteni az okmány azonosító adatait.

 

kemping indulás előtt érvényes úti okmányA kempingbe indulás előtt ellenőrizzétek úti okmányaitok érvényességét! A gyerekekét is.
 

Milyen papírokra lehet szükség a belföldi nyaraláshoz, mi számít utazási okmánynak?

Szállás elfoglalásához utazási okmánynak okmányokra feltétlenül szükség van! Ne feledjük a 18 éven aluliaknak is rendelkezniük kell személyi igazolvánnyal. Fontos, hogy az úti okmányként bemutatott irat érvényes legyen.

Utazási okmánynak számít:

  • a fényképes személyi igazolvány,
  • vagy a jogosítvány,
  • vagy az útlevél

A zavartalan utazás érdekében, nem kötelező elem, de érdemes minden fontos iratunkat magunknál tartani. A TAJ kártya egyszerűsíti a helyzetünket, ha váratlan orvosi segítségre lenne szükségünk a nyaralás alatt, de érdemes a gyerekek diák igazolványát is ellenőrizni, hiszen számos helyen a diák kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a gyermek be tudja mutatni érvényes diák igazolványát.

 

Mi az a VIZA rendszer?

Tudnivalók a Vendéginformációs Zárt Adatbázisról

A VIZA egy mozaikszó, jelentése Vendég Információs Zárt Adatbázis. A szabályozás értelmében minden szállásadó köteles a vendégek okmányait egy digitális okmányolvasó által rögzíteni. Ez hasonló a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatbázishoz. Ezért is nagyon fontos ellenőrizni utazás előtt, hogy minden kempingezni készülő vendég rendelkezzen érvényes okmányokkal és be is tudja mutatni azokat a helyszínen. Sajnos ennek hiányában nem lehetséges semmilyen szálláshelyet igénybe venni és nem elegendő az okmány adatainak megadása sem.

 

Érkezés a kempingbe

A bejelentkezés és az okmányazonosítás a recepción történik, közvetlenül érkezés után, még a nyaralás megkezdése előtt, ami néhány percet vesz igénybe.

A recepció 0-24-ig tart nyitva!

 

Indulás előtti teendők, hogy a kempingezés felejthetetlen legyen!

  • Utazási okmányok meglétének és érvényességének ellenőrzése. (érvényes fényképes személyi igazolvány, vagy útlevél, vagy jogosítvány)
  • Gyermekek okmányainak ellenőrzéses (érvényes fényképes személyi igazolvány, vagy útlevél)
  • Online check-in
  • Szükséges felszerelés ellenőrzése (egyéb iratok, pl.: Taj kártya, diákigazolvány, bankkártya, esetleg SZÉP kártya, készpénz, személyes felszerelés, gyógyszerek, kempingezéshez szükséges felszerelés)