Szauna programok a Zalakarosi fürdőben

február 12, 2023

APARTMANOK 20 000 HUF-tól →

MOBILHÁZAK 38 000 HUF-tól →

A legjobb ajánlatokat
weboldalunkon találod,
foglalj most!

Szauna programok a Zalakarosi fürdőben

2023.02.12.

szauna Thermal Camping Zalakaros

 

Szauna az ősi bölcsesség

Az első szaunákat feltehetően több ezer évvel ezelőtt fűtötték fel és hagyományosan a mosakodáshoz kapcsolódott. Megjelenésük elsősorban az északi népekhez köthető, de nagyon érdekes, hogy az indián kultúrában is találunk funkciójában hozzá hasonló alkalmatosságot.

Azt, hogy pontosan mikor jelent meg az első ilyen tevékenység az emberiség történetében nem könnyű megmondani, hiszen az egykori szaunák is igen változatosak voltak, ahogy manapság is számos fajtája létezik ennek a testi-lelki feltöltődést kínáló különlegességnek.

A skandináv országokban a szauna egy különleges helyiségnek számított, többféle célra alkalmazták a praktikumtól a spirituális szertartásokig terjedően igen széles volt a paletta. Különböző népszokásokhoz kötődő ünnepekkor rituális események helyszíne volt, de néha hús, vagy növények szárítására, gyakran mosakodásra, de gyógyításra, sőt mivel rendkívül tiszta volt még szülésre is használták.

Finnországban még ma is találunk olyan személyt az idősebbek soraiban, akik anno szaunában születtek.

A mai modern szaunák már jelentősen eltérnek a több száz évvel ezelőtti társaiktól és nem csak az északi népek élvezik jótékony hatását, hiszen az egész világon igen népszerűvé vált és széles körben elterjed ez a tevékenység.

Hatásai testre és lélekre

Erősebb immunrendszer

A forróságban, vagy gőzben töltött idő számos jótékony hatással bír az egészségünkre, ha rendszeresen végezzük ezt a tevékenységet, élvezhetjük annak immunerősítő tulajdonságait, de sok más területen is előnyös lehet számunkra. Fontos, hogy akkorra időzítsük a dolgot, mikor alapvetően nem vagyunk kitéve valamilyen vírusfertőzésnek, vagy megbetegedésnek, mivel a forróságban az immunrendszer terhelés alatt áll. Megfigyelések szerint, azonban a rendszeres szauna használók ellenállóbbak, erősebb immunrendszerrel bírnak.

Edzettebb szív és felpezsdült vérkeringés

A szaunázás fokozza a vérkeringést, élénkítő, frissítő hatása mellett védi a szívet és az érrendszert. A hatás a hirtelen hőmérséklet változás következtében valósul meg, nem ajánlott azonban szív- és érrendszeri megbetegedésben, magas vérnyomásban szenvedők számára.

 

szauna Termál Kemping Zalakaros

 

Méregtelenítés és gyönyörű bőr

A forróságban töltött első néhány percet követően beindul a fokozott izzadás, mely segít megszabadítani szervezetünket a méreganyagoktól. A program után a bőrünk érezhetően puhább és ragyogóbb lesz.

Kevesebb stressz, nyugodtabb alvás

A forró levegő és az izzadást követő hűsítő zuhany révén az egész ellazul. Az itt töltött idő hangulatával és a szervezetünkre gyakorolt hatásával egy kellemes relaxált állapotot érhetünk el. Stressz szintünk jelentősen csökken, ami hosszú távon az egészségünket is óvja. A szaunaprogramon való részvétel után a pihenés is zavartalanabb lehet, a fiziológiai hatásai révén hozzásegíthet minket a nyugodtabb, mélyebb alváshoz, amelynek szintén fontos egészségvédő szerepe van.

Amikor feszültek vagyunk a szervezetünket stressz hormonok árasztják el, ami önmagában még nem lenne probléma, azonban ha ez az állapot tartóssá válik az a testünk egész működésére nézve káros hatással lehet. A szaunázás egy igen kellemes módja annak, hogy ezt a megnövekedett stressz szintet csökkenthessük. A hatást tovább fokozhatják az illóolajok használata, vagy a kellemes szauna programokon való részvétel.

 

A szauna ceremóniák titkai

Az ilyen ceremóniák lényege, hogy egy képzett, szakmailag felkészült mester vezetésével 12-15 perces élményben részesülhessünk. A program során a mester felfűti a helyiséget, gyakran felöntésekkel erősíti a hőérzetet, majd az általa összeállított tematika mentén különböző illóolajokkal, ízekkel, vagy éppen valamilyen bőrápolóval kényezteti az érzékeinket. Mindezekkel tovább fokozhatjuk a jótékony hatásokat.

A Zalakarosi fürdőben nagy tapasztalattal rendelkező szaunamesterek várják az érdeklődő vendégeket a szaunavilágban. Érdemes kipróbálni ezeket a programokat, mert semmihez sem fogható élményben lehet részünk. Egy ilyen ceremónia képes arra, hogy elűzze az olykor hosszú hetek alatt felgyülemlett feszültséget és mindezt csupán csak negyed óra leforgása alatt.

A ceremóniák során 100%-os tisztaságú illóolajokat használnak, hiszen a kitágult pórusokon keresztül méginkább érvényesülhet jótékony hatásuk. Sokan éppen azért ajánlják használatukat, mert ezzel fokozhatjuk a program stresszoldó és egészségmegőrző hatását.

Fontos azonban, hogy a nem teljes tisztaságú vagy rossz minőségű illóolajok használatát kerüljük. Nem véletlenül ellenzik ezeknek a termékeknek a forróságban való alkalmazását, hiszen a káros anyagok is könnyebben bejuthatnak a szervezetünkbe. Éppen ezért az is nagyon fontos, hogy a fürdőruhamentes szaunázást részesítsük előnyben. A medencék vizének klór tartalma ugyanis a magas hőmérsékleten bekerül a térbe és onnan belélegezzük, ami nem egészséges.

Zalakaroson azonban biztonságban tudhatjuk magunkat, hiszen a fürdőruhamentes szaunázást ingyenesen igénybe vehető lepedővel élvezhetjük, a felkészült mesterek pedig biztonságos természetes olajokat és kiegészítőket használnak ezeken az eseményeken.

Ezek a programok nem csak télen, de a nyári hónapokban is üdítőek lehetnek, jól tudják ezt a finnek is, hiszen náluk a szaunázás hagyománya évszaktól függetlenül nagy népszerűségnek örvend. Érdemes meglátogatni a Zalakarosi fürdőt és kipróbálni a remek szolgáltatásokat, mindemellett bármikor foglalhatsz szállást a Thermal Camping Zalakarosnál is. Már az előszezont is ajánlott kihasználni, hiszen 2023. április 7-én a kemping is kinyitja kapuit. Nincs is jobb, mint a természetben pihenni és egy kempingezéssel egybekötött fürdőlátogatás, illetve kellemes szaunaprogramok által kiengedni a felgyülemlett feszültséget.

gyógyfürdő strand Zalakaros Thermal Camping 10% kedvezmény

10% kedvezmény

A Thermal Camping Zalakaros vendégei -10% kedvezményt kapnak kizárólag a kemping recepcióján megvásárolt Zalakarosi Fürdőbe szóló belépők árából! Részletek a recepción.

Az akció 2024. június 19-től visszavonásig érvényes