Fedezd fel Kis-Balaton környékét

augusztus 10, 2022

APARTMANOK 20 000 HUF-tól →

MOBILHÁZAK 38 000 HUF-tól →

A legjobb ajánlatokat
weboldalunkon találod,
foglalj most!

Fedezd fel Kis-Balaton környékét

2022.08.10.

kis-balaton Zalakaros Termál Kemping

Egy zalakarosi nyaraláshoz hozzá tartozik a Kis-Balaton környékének felfedezése is. Ha Zalakaroson időzünk, van néhány dolog, amit nem érdemes kihagyni, a gyógyfürdőben való feltöltődés mellett számos kirándulóhely és látványosság várja az ide látogatót.

A Kis-Balaton környéke, illetve a Kis-Balaton Látogatóközpont is egyértelműen bakancslistás hely. Ha eddig még nem jártál itt, akkor mindenképpen látnod kell ezeket a csodálatos természeti kincseket! Aki már többször volt itt, azt is tudja, hogy ez a varázslatos hely mindig tartogat új élményeket.

A környék bejárására mindenképpen érdemes legalább egy teljes napot szánni.

 

A Kis-Balaton elhelyezkedése és természeti kincsei

Zalakarosról autóval mindössze fél óra alatt elérhetünk a Kis-Balaton különleges természeti és kulturális szempontból is egyedülálló vidékére.  A terület a Zala folyó torkolatvidékén helyezkedik el, a Balatontól délnyugatra.

Ez a mocsaras, vadregényes táj nem véletlenül közkedvelt ökoturisztikai célpont, hiszen a közel 150 négyzetkilométeren elterülő gazdag élővilágával, magával ragadó természeti kincseivel Európai viszonylatban is kiemelkedő vizes élőhely.

A környék többségében természetvédelmi terület, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. A hely, a számos látnivaló mellett nem csak madárrezervátumként vonult be a köztudatba, de a Balaton halbölcsőjének is nevezik.

 

Kalandozás a Kis-Balaton környékén

Fontos tudni, hogy a Kis-Balaton környéke fokozottan védett természetvédelmi terület, ezért vannak olyan részek, amik csak a Nemzeti Park Igazgatóságának programjai keretében, szakvezető kíséretében látogathatóak.

Érdemes részt venni ezeken a szervezett programokon is, hiszen igazi érintetlen természettel találkozhatunk, a tapasztalt túravezetőknek köszönhetően pedig megismerkedhetünk a Kis-Balaton történetével, gazdag élő- és madárvilágával, természeti kincseivel.

A környék bejárása a túrára érkezők saját autójával történik, a töltésrendszeren lassan haladva megfigyelhetőek a látványos területek, különleges madarak, anélkül, hogy jelenlétünkkel megzavarnánk az élővilágot.

A túrákra elegendő előző nap 16 óráig leadni a jelentkezést e-mailben. Ha lecsúsztunk a jelentkezésről, vagy nem szeretnénk szakvezetést igénybe venni, akkor is találhatunk a nagyközönség számára nyitott helyszíneket, ahol szintén megéri egy kicsit elidőzni.

Ha a Kis-Balaton környékén járunk, szabadon felfedezhetjük a Kányavári-szigetet, de semmiképp ne hagyjuk ki a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum és a Vörsi Tájház meglátogatását sem.

 

kis-balaton Zalakaros Thermal Kemping

A Kis-Balaton Látogatóközpont

A Kis-Balaton Látogatóközpont Fenékpuszta közelében található, nem egészen 30 kilométerre Zalakarostól. Miután megérkeztünk indulhat is a Kis-Balaton felfedező körút, melyet akár elektromos járművel is megtehetünk, de a vízi kalandok kedvelői számára kajak és kenu bérlésre is van lehetőség.

A Kis-Balaton Látogatóközpont 2020 őszén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, ahol egy modern, sok szempontból rendhagyó épületben ismerkedhetünk meg a környék fokozottan védett természeti értékeivel.

Azt, hogy mennyire kiemelt védelmet élvez ez a tájegység, mi sem bizonyítja jobban, minthogy maga az épület is tökéletesen illeszkedik a természetes környezetbe.

Látványra sem hétköznapi az egyedülálló létesítmény, mely földtakarással rendelkezik, a tetejét növények borítják, ráadásul nem szorul semmilyen külső energiaforrásra, napelemek és talajszondás fűtési rendszer biztosítja az épület energiaellátását.

Nem véletlen, hogy a Kis-Balaton Látogatóközpont 2020-ban elnyerte az Év Balatoni Középülete díjat.

A fogadóépületben lehetőségünk nyílik egy interaktív kiállítás megtekintésére, a tetőn pedig tanösvény kapott helyet. Ideális pihenőhely, a Kis-Balaton környékén tett kirándulás során, hiszen játszótér, étterem és ajándéküzlet is található a helyszínen.

Megebédelhetünk, vagy csak elidőzhetünk egy kávé, vagy frissítő ital mellett, de ne hagyjuk ki az ajándékboltot sem, mert számos kiadvány, ajándéktárgy és emlék mellett még bivalyszalámit is vásárolhatunk itt.

 

Fekete István regények kedvelőinek kötelező helyszín

Ki ne ismerné Matula bácsi kunyhóját? A gyermekkori nyarakat idéző Tüskevár hazánk legnépszerűbb ifjúsági irodalmi alkotásai közé tartozik. Vegyük elő nosztalgikus hangulatunkat, mert ezen a mesébe illő környéken a valóságban is meglátogathatjuk Matula bácsi kunyhóját.

A Kis-Balaton Látogatóközponttól naponta indulnak szervezett kirándulások a Fekete István-emlékhelyhez, illetve a Diás-szigetre.

A könnyed túra alatt a szakvezetők segítségével közelebbről megismerhetjük az itt élő nővényeket, állatokat, a Zala folyót, majd megtekinthetjük a Fekete István emlékhelyet és a hamisítatlan Matula-kunyhót.

Az emlékhely nem csak gyalogosan, de rövidebb vízi túra keretén belül is látogatható. A kenu túrákra előző nap délutánig várják a jelentkezéseket elektronikusan, de ha szerencsénk van és rendelkezésre áll még néhány férőhely, akár a helyszínen is dönthetünk úgy, hogy vízre szállunk.

Érdemes a gyerekeknek is megmutatni ezt a hangulatos kis helyet, és ha még nem olvasták Fekete István regényét, itt az idő, hogy megismerkedjenek vele. Talán nincs is idillibb nyári élmény, mint a kempingben olvasgatni, pihenni, azután bejárni a történetben felbukkanó helyszíneket.

gyógyfürdő strand Zalakaros Thermal Camping 10% kedvezmény

10% kedvezmény

A Thermal Camping Zalakaros vendégei -10% kedvezményt kapnak kizárólag a kemping recepcióján megvásárolt Zalakarosi Fürdőbe szóló belépők árából! Részletek a recepción.

Az akció 2024. június 19-től visszavonásig érvényes