Kápolnapusztai Bivalyrezervátum egy különleges kirándulóhely

szeptember 15, 2022

A legjobb ajánlatokat
weboldalunkon találod
foglalj most!

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum egy különleges kirándulóhely

2022.09.15.

Bivalyrezervátum Kápolnapuszta Thermal Camping Zalakaros

A kápolnapusztai Bivalyrezervátum a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Balaton környékén található. Nem kétséges, hogy ez a vidék egyike hazánk legjobb kirándulóhelyeinek.  Egy zalakarosi pihenés mellé kiváló párosítás lehet a Bivalyrezervátum felfedezése is, hiszen máshol nem találkozhatunk ehhez hasonló látványossággal. A Bivalyrezervátum a Magyarországon őshonos faj bemutatásának méltán népszerű központja. Ha úgy döntünk, hogy ellátogatunk ide, mindenképpen egy egész napos programra készüljünk, hiszen a helyszínen sok érdekességre számíthatunk.

Mitől számít különleges kirándulóhelynek a Bivalyrezervátum?

A hely már attól is egyedülálló, hogy itt találkozhatunk hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordájával. Akik szeretik a természetet, ugyanakkor valami plusz élményre is vágynak, nem fognak csalódni, hiszen itt közvetlen közelről figyelhetőek meg a legelésző, vagy épp a sárban dagonyázó bivalyok.

Egy klasszikus állatkerthez képest egészen más hangulattal találkozhatunk szembe, hiszen a Bivalyrezervátumban élő állatok hatalmas területen, szabadon mozoghatnak, folytathatják mindennapi életüket a tavasztól őszig tartó időszakban. A tél beálltával az istálló környékén, vagy a karámban találkozhatunk velük. Ha szerencsénk van, egészen közelről is láthatjuk őket a sétaút mentén, de a távolabbi, életmódjukat zavartalanul folytató állatok távcsöves megfigyelésére is van lehetőség. A terület más állatoknak is otthont ad, ne lepődjünk meg, ha ürgéket is megpillantunk a heverésző bivalyok között, hiszen nekik természetes élőhelyük a terület.

A Bivalyrezervátum nem csak a turisták és érdeklődők számára nyújt kikapcsolódást, de fontos szerepet játszik a Magyarországon őshonos bivalyok fennmaradásában, egyedi génállományuk megőrzésében is. Amellett, hogy az idelátogatók megcsodálhatják ezeket a robusztus, méltóságteljes állatokat, számos érdekességgel és információval is gazdagodhatnak történetükről, életmódjukról és különlegességük mibenlétéről.

Mivel a bivalytartás hazánkban komoly hagyományokra vezethető vissza, sok mindent megtudhatunk annak történetéről, a régi fotókból összeállított kiállítás révén, valamint megismerkedhetünk a hagyományos bivalytartás eszközeivel is. A fogadóépületben pedig a Kis-Balaton gazdag élővilágát bemutató tárlat megtekintésére is van lehetőség.

Ha tehát Zalakaros környékén keresgélünk a különböző szabadidős programok és a remek kirándulóhelyek között a Kis-Balaton vidékét és a Bivalyrezervátumot mindenképp vegyük fel a bakancslistánkra. A rezervátumon egy mindössze 800 méteres sétaút vezet végig, ez éppen ideális távolság abban az esetben is, ha kisebb gyerekekkel érkezünk, vagy ha egy fizikailag könnyedebben teljesíthető túrára vágyunk, de a természet közeli élményekről és az a különleges élővilággal való találkozásról nem szeretnénk lemondani.

 

Bivalyrezervátum Kápolnapuszta Thermal Camping Zalakaros Bivalyrezervátum Kápolnapuszta

 

Programlehetőségek a helyszínen

A Bivalyrezervátum egész évben látogatható kirándulóhelyek közé tartozik, ezért ha a környéken járunk bármikor lehetőségünk van felkeresni ezeket a nem mindennapi állatokat.  Az érvényben lévő nyitvatartási időről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán lehet tájékozódni, ahol további elérhetőségeket is találunk, ha az aktuális programokról, vagy egyéb információkról szeretnénk többet megtudni.
 

Sétány és látogatóközpont

Információs táblákkal ellátott, szépen kialakított sétány vezet végig minket a rezervátum területén. Az útvonalon távcsöveket is találhatunk, segítségükkel alaposan megfigyelhetjük az állatokat. Az út végén pedig térjünk be a fogadóépületbe, ahol lehetőségünk van a különböző információs kiadványok, ajándéktárgyak beszerzésére is és akár bivalyszalámit is vásárolhatunk.
 

Dzsipes kirándulás, lovaskocsizás

A terület bejárására több alternatíva is rendelkezésünkre áll. Mehetünk gyalogosan is, de ha igazán egyedi élményre vágyunk, akkor bátran jelentkezzünk be egy lovaskocsis, vagy dzsipes kirándulásra. Bővebb tájékoztatást az induló túrák időpontjáról a pénztárnál, vagy a Bivalyrezervátum elérhetőségein kaphatunk.
 

Játszótér és állatsimogató

A legkisebbekben mindig marad egy kis energia, amíg mi megpihenünk, addig a kicsik sem fognak unatkozni, hiszen a Bivalyrezervátum területén egy szépen kialakított játszótér is várja a gyerekeket. A családdal érkezőknek külön érdekesség lehet az állatsimogató is, mely segít közelebb kerülni a különböző háziállatokhoz, a természet és élővilág szeretetére, megismerésére ösztönözve a gyerekeket.
 

Kutyabarát kirándulóhely

Ha a nyaralás, vagy a jól megérdemelt pihenésünk során sem szeretnénk nélkülözni négylábú kedvenceinket, már eleve kutyabarát szálláshelyben gondolkodunk. A Thermal Camping Zalakaros jó választás lehet, ha velünk utaznak a háziállataink is, hiszen ott ők is szívesen látott vendégek. Ezzel azonban még nincs vége a szervezésnek, hiszen egy ilyen üdülés során kutyabarát programok után is kell néznünk. Jó hír, hogy a Bivalyrezervátum kutyabarát kirándulóhely, így a kutyusok is velünk haladhatnak végig a tanösvény útvonalán, természetesen póráz használata mellett.