Zalakaros fürdője, történelme, titkai

A víz, amely várossá emelte a zalai falucskát

május 21, 2024

APARTMANOK 20 000 HUF-tól →

MOBILHÁZAK 38 000 HUF-tól →

A legjobb ajánlatokat
weboldalunkon találod,
foglalj most!

Zalakaros fürdője, történelme, titkai

A víz, amely várossá emelte a zalai falucskát

2024.05.21.

Zalakaros fürdő Thermal Camping mobilház apartman lakókocsi parcella

Természeti kincsek, történelem és fürdőkultúra egy helyen

Zalakaros, Magyarország egyik legnépszerűbb fürdővárosa, amely különleges összetételű gyógyvizéről és a környék páratlan természeti kincseiről híres. Zalakaros fürdője évente több százezer látogatót vonz, akik kedvükre élvezhetik a kellemes termálvizet és a széles körű wellness-, beauty- és gyógyászati szolgáltatásokat.

A városban számos kulturális és szabadidős program várja az érdeklődőket, amelyek közül kiemelkednek a hagyományőrző- és zenei rendezvények. Zalakaros fürdője és természeti kincsei mellett pedig sok más nevezetesség is vár benneteket ezen a vidéken.

A Kis-Balaton közelsége, valamint a helyi borászatok és gasztronómiai élmények is hozzájárulnak a település turisztikai vonzerejéhez. A környék története pedig számtalan érdekességet rejt, így a régmúlt korok emlékeit is felfedezhetik az idelátogatók.

 

Érdekességek Zalakaros történetéből

Zalakaros története feltehetően már az 1254-es évtől veszi kezdetét, ugyanis ekkor említik először Karos néven a települést írásos emlékekben. Az egykori falu a tatárjárást követően IV. Béla király uralkodása alatt született, aki vendégnépeket telepített a környékre.

Az évszázadok során Karos királyi és egyházi birtokként is szerepelt a forrásokban. A török hódoltsággal a falu elnéptelenedett, mégsem süllyedt feledésbe. A háborúk mellett más megpróbáltatások is szerepelnek a település történetében. A falun 1794-ben egy komolyabb tűzvész is érte, de ezt követően is talpra tudott állni.

Valami oknál fogva az emberek mindig visszatértek ide, mintha csak megérezték volna a föld alatt rejlő kincsek hívó szavát.

Az 1600-as évek végén és az 1700-as évek elején a települést újjáépítették és jelentős növekedés vette kezdetét, így válva a környék gazdasági életének központjává. Mindez egészen a 20. század közepéig így is maradt. Ebben az időben Zalakaros egy csendes mezőgazdasági településnek számított.

 

Zalakaros fürdőjének létrejötte

A település életében az 1962-es év hozta meg az áttörést, ugyanis ekkor történt a termálvíz felfedezése. Ekkor ugyanis kőolaj után kutatva 2307 méter mélyen megtalálták 96 fokos termálvizet. Ezt megelőzően még senki sem sejtette, hogy egy európai szinten egyedülálló összetételű gyógyvíz rejtőzik a föld mélyén.

A felfedezés gyökeres változást hozott a kicsinyke zalai falu életébe. A gyógyfürdő építési munkálatait 1964-ben kezdték meg és már a rá következő évben megnyíltak a kapuk a látogatók előtt.

Zalakaros fürdője és a település egyaránt hatalmas fellendülésnek indult. Az első időszak sikerét követően a fürdőt évről-évre folyamatosan bővítették és fejlesztették.  A legjelentősebb beruházások közé tartozik az 1998-ban átadott élményfürdő, amelyet később, 2002-ben és 2005-ben is további fejlesztésekkel tettek még vonzóbbá.

Zalakaros fürdője révén gyors ütemű fejlődésnek indult és 1997-ben megkapta a városi rangot is, ami tovább növelte turisztikai jelentőségét. A település mára egy modern európai színvonalú nyaralóhellyé nőtte ki magát, ahol élmény a kikapcsolódás.

A gyógyvíz várossá emelte Zalakarost, amely mára hazánk egyik legjelentősebb fürdővárosává vált.

 

Zalakaros fürdő Thermal Camping

 

Az éltető víz ereje

Az a különleges egyedi összetételű termálvíz, ami kellemes üdülővárossá tette az egykor aprócska zalai falut, a testi-lelki egészségünkre is különleges hatást gyakorol. Zalakaros fürdője számos gyógyászati kezelést, wellness élményeket és szépészeti szolgáltatásokat kínál a vendégeknek. A színvonalas szaunavilág, a számos medence és vizes attrakció garantáltan felejthetetlen élményeket nyújt mindenki számára.

Zalakaros fürdője manapság Magyarország egyik legnagyobb gyógyfürdőjének számít, amely évente több százezer látogatót vonz, és fennállásának kezdete óta a 23 milliót is meghaladta a fogadott vendégeinek száma.

A nagy érdeklődés ellenére Zalakaros nem veszítette el a kapcsolatát a természettel, így bájos üdülőváros maradt, ahol jólesik pihenni, regenerálódni.

 

Thermal Camping a város szívében

Egyértelműen Zalakaros központjának tekinthetjük az európai színvonalú gyógyfürdőt, valamint a település kellemes hangulatú sétáló utcáját és rendezvényterét a Karos Korzót.

Ritka az, hogy a városközpontban csendes fákkal övezett zöld területre leljünk, azonban Zalakaros ebből a szempontból is egyedi. Ezt a zöld szigetet jelenti a Thermal Camping, amely hatalmas fás ligetes területtel, üde környezettel várja a vendégeket, a fürdőtől és a Karos Korzótól mindössze pár lépésre.

 

Zalakaros fürdő Thermal Camping

Mobilházak a zalakarosi Thermal Campingben

 

A kemping szomszédságában található Termáltó és ökopart pedig emblematikus helyszíne a természeti értékek és az urbánus környezet összehangolásának. A víz ebben a gyönyörűen kialakított szabadidős térben is nagy jelentőséggel bír.

Egy mesterséges tavacskát, játszóteret és igazi élményközpontot találhattok itt, ahol a csendes relaxációra vágyó és az adrenalinra éhes vendégek egyaránt megtalálják a számításukat.

 

Kiruccanás Zalakarosra

Ezt a kalandokkal teli települést és a környék felfedezését érdemes felvenni a bakancslistánkra.  Szállást foglalni a Thermal Campingbe online egyszerűen, mindössze pár kattintással lehet. A város szívében elhelyezkedő gyönyörű zöld oázis nemcsak természetközeli élményeket, hanem valódi komfortot is kínál a kényelmet kedvelő vendégeknek.

A kemping szálláskínálatában mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelő szállástípust, legyen szó lakókocsi parcelláról, sátorhelyről, vagy a teljesen új apartmanok és mobilházak valamelyikéről. A szállást SZÉP kártyával és bankkártyával is lehet rendezni, az előleg befizetésével pedig a helyetek biztossá válik. A parcella foglalás folyamata még ennél is egyszerűbb, hiszen ebben az esetben előleg fizetésére sincs szükség.

A Thermal Camping szeretettel vár benneteket ezen a különleges üdülőhelyen. A kempingben kényelemben pihenhettek és semmire sem lesz gondotok. Zalakaros fürdője pár percre található tőlünk és a kemping recepcióján akár a fürdőbelépőt is vásárolhattok, így nem kell sorban állnotok a belépéskor. Közvetlenül a szálláshelyen  pedig egy remek családias hangulatú éttermet is találtok, amely finom falatokkal és hatalmas adagokkal kényezteti a betérő vendégeket.

Fedezzétek fel Zalakaros fürdőjét, a környék természeti kincseit, gazdag történelmét és pihenjetek ezen a páratlan adottságokkal rendelkező vidéken!