Az 5 legfontosabb teendő hőségriadó esetén

július 28, 2022

A legjobb ajánlatokat
weboldalunkon találod
foglalj most!

Az 5 legfontosabb teendő hőségriadó esetén

2022.07.28.

hőségriadó kemping Zalakaros

Sokan alig várják a nyarat, ami a jó idő és a kikapcsolódás, pihenés időszaka. Ilyenkor jöhetnek a fürdőzések, kirándulások, erdei túrák és minden, ami kicsit kiragad minket a hétköznapokból. Évről-évre tapasztalhatjuk azonban, hogy egyre nagyobb a forróság ebben az időszakban, egymást érik a hőségriadók, ami nem csak fizikailag lehet megterhelő, de a nyaralásunkat, a pihenésünk minőségét is befolyásolja. Sőt végső soron egészségünket is veszélyezteti, ha nem vesszük komolyan.

 

Hány foktól lép érvénybe hőségriadó?

A nyári meleg természetes dolog, ám egy bizonyos hőmérséklet felett életbe lép a hőségriasztás. Ilyenkor fokozottan kell ügyelnünk a forróság okozta ártalmak csökkentésére. A hőségriadónak alapvetően három fokozata van. A riasztás kihirdetése hivatalosan, kormányrendeletben történik, hőségriadó kiadására pedig jogosult a katasztrófavédelem mellett a meteorológiai szolgálat, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ is. Ha részletesebben szeretnénk tájékozódni a témáról, vagy arról, hogy aktuálisan van-e hőségriadó, az Országos Meteorológiai Szolgálat lesz segítségünkre.

 

A hőségriadó fokozatai:

1. szintű hőségriasztás: Amikor a napi középhőmérséklet legalább egy napig és legalább egy megyényi területen 25-27 Celsius között alakul.

2. szintű hőségriasztás: Amikor a napi középhőmérséklet legalább egy napig és legalább egy megyényi területen 27-29 Celsius között alakul.

3. szintű hőségriasztás: Amikor a napi középhőmérséklet legalább egy napig és legalább egy megyényi területen meghaladja a 29 Celsius fokot.

 

hőségriadó - árnyas - kemping - Thermal Camping Zalakaros A Thermal Camping Zalakaros árnyat adó fái még a legnagyobb meleget is mérsékelik

 

Miért veszélyes a hőség?

Figyeljünk rá, hogy ne tegyük ki magunkat és a gyermekeket erős napsugárzásnak, forróságnak, mert szervezetünkre nézve rövid és hosszú távon is káros, de akár életveszélyes is lehet. Azért is fontos a hőségriadót figyelembe venni, mert ha ilyenkor kellően óvatosak vagyunk, elkerülhetjük az olyan kellemetlen tüneteket és káros következményeket, mint például:

 • napszúrás
 • hőguta
 • életveszélyes állapotok
 • kiszáradás
 • ingerlékenység
 • rossz közérzet
 • fáradékonyság
 • ájulás
 • napégés

 

Hogyan védekezzünk a hőség ellen?

Fontos, hogy ne csak a hőség, de az erős napsugárzás ellen is védekezzünk. Az talán mára már köztudott, hogy 11 és 15 óra között kerülni kell a napon való tartózkodást, de a legújabb ajánlások szerint ez az idősáv kibővült, erős UV sugárzás és hőhullám esetén inkább 10 és 16 óra közé tehető a veszélyes időszak. Néhány alapszabály betartásával nagy melegek idején is biztonságban érezhetjük magunkat és a nagy hőség ellenére is élvezetes lesz a nyaralás.

 

Az 5 legfontosabb szabály:

 1. Ne tartózkodjunk a napon hosszú ideig! Ne feledjük, erős UV sugárzás esetén már 10 perc alatt leéghetünk!
 2. Használjunk fényvédő krémet! A bőrtípusunknak megfelelő készítményt válasszunk, és ne felejtsük az ajánlásoknak megfelelően időközönként újra bekenni magunkat!
 3. Kirándulások, séták alkalmával takarjuk el a testünket könnyű világos ruhákkal, használjunk kalapot, UV szűrős napszemüveget!
 4. Növeljük a folyadékbevitelt! Melegben könnyebben csúszik a víz, legyen meg a napi 3 liter legalább. (Kerüljük az alkoholtartalmú italokat és cukros üdítőket, az ajánlott mennyiségbe nem számítanak bele!)
 5. Tartózkodjunk árnyékban és hűvösebb helyeken! Lehetőleg ne menjünk a napra 10 és 16 óra között!

A kánikulában jólesik a hűvösben pihenni, vigyázzunk azonban, hiszen a túlhűtött áruházak, vagy a kocsiban működtetett klíma akár káros is lehet! Ha a beltéri hűtött helyiségek és a külső hőmérséklet között több, mint 15 fok a különbség az könnyen problémát okozhat! Amelyik autóban nincs klíma, ott sem szabad hosszabb ideig teljesen letekert ablakkal utazni, mert arra érzékenyebbek számára könnyen fülfájás lehet a vége.

 

Forróság? Irány a kemping!

Ha hőségben nyaralunk, talán nincs is tökéletesebb megoldás, mint a kempingezés! Itt nem csak természet jótékony hűsítő hatását élvezhetjük, de a sátras, vagy lakókocsis nyaralás egy szuper kaland is egyben! A drágább szállodákban, apartmanokban legtöbbször van légkondicionáló, de amint kilépünk az utcára, vagy csak a teraszra a beton és a kevés zöld növény miatt sokkal rosszabb lehet a közérzetünk.

Ha szabadtéren tartózkodunk, eleve keressük az árnyékos területeket, hiszen a zöld növények, fák természetes módon képesek a forróság enyhítésére. Nagy melegben a kempingezés, sátras nyaralás azért is ideális választás, mert a kellemesen hűvös éjszakai hőmérsékletet maximálisan ki tudjuk élvezni, esténként a természetben csillagokat nézve a szabad ég alatt.

Itt tudsz nálunk szállást foglalni »